2021. július 29., csütörtök

 Sziasztok!Ma varrótanfolyamos ténykedéseimet szeretném nektek bemutatni!☺😏





Néhány évvel ezelőtt pattant ki az ötlet,hogy varrótanfolyamokat tartsak.Kezdő és haladó tanfolyamokat.A kezdő tanfolyamokon a varrás illetve a varrógép csínját-bínját tanulhatta meg minden kedves érdeklődő.Megtanultunk zsebeket készíteni,cipzárakat bevarrni.


De a végére mindenki megtanult elkészteni egy szoknyát és/vagy egy nadrágot,tetszőlegeset.😖



 



A tanfolyamok élvezetesebbek voltak,mint reméltem volna.Nagyon jó kis csoportok jöttek össze,jöhetett bárki,jött is egyetemi hallgató,kismama,nagymama,orvos,nővér,tanár,hastáncos,stb....😤



Hozni semmit nem kellett,csakis magukat,mert a helyszínen,a jó kis varró-kuckóban,minden szükséges kellék adott volt.A fantáziának sem akartunk határt szabni,mert tudjátok, a stílus a mindenünk.A stílusunk jellemez minket.




2019. március 3., vasárnap

Csillogó-villogó bálok!

Először 1385-ben rendeztek bált Franciaországban,ami aztán elterjedt világszerte és ma is rangos eseménynek számítanak a báli alkalmak.A középkori bálokon szigorú volt az etikett,főleg a ruházatot és a táncot illetően.
Medici Katalin oldott a női öltözetek merevségén könnyű,kivágott ruhákban kellet a hölgyeknek a bálokon megjelenniük,amelyeknek fontos kiegészítőjük volt az álarc.
Bálokat először,kizárólag a királyi udvarokban tartottak.Ezek zárt körűek voltak és csak illusztris személyek vehettek részt rajtuk,meghívóval.A meghívókon fel volt tüntetve az ajánlott öltözék és tartozott hozzá egy díszes táncrend is a hölgyek részére.Később,a polgárság megerősödésével a városok is rendeztek bálokat,a legdíszesebb épületeikben,többnyire az operaházakban.

A báli ruhák,noha sokat változtak az évszázadok során,mégis megőrizték klasszikus stílusukat.
A hölgyek ma is hosszú,mély kivágású,főleg a derekat és a dekoltázst hangsúlyozó,díszes ruhákat viselik fedetlen váll esetén,hosszú kesztyűkkel.A ruhák anyaga mit sem változott,ma is a legelőkelőbb és leglátványosabb a selyem,bársony,csipke maradt.
A Vízkereszt után következett a báli időszak.Az úri réteg számára ez volt az év legizgalmasabb időszaka.Tisztes úriasszonyok hozták el eladósorba lépett lányaikat,bemutatni a közönségnek.
Az első bálnak óriási jelentősége volt,minden úrilány számára,hiszen sokuknak itt dőlt el a sorsa.
Erre többnyire 18 éves koruk után került sor,de már évekkel előre készültek erre a jeles alkalomra.
Táncórákat vettek és megtanulták a báli illemtant.És ezután jött csak a java!Kitalálni a ruházatot,ami a nők ruhatárának legdíszesebb darabja volt,igazi státusszimbólum,ami utalt a hölgyek társadalmi helyzetére és amit kétszer nem illet felvenni ugyanabban a társaságban.A hajadonok ruhái könnyű,fehér anyagokból,míg a férjezett hölgyekéi pompás bársonyokból,csipkékből,
brokátokból készültek.Életkornak és családi állapotnak megfelelően,a hölgyek öltözete komoly szabályokhoz volt kötve.
Ezen szabályok áthágása,komoly büntetéssel járt,megszólták és ki is közösítették a társaságból azt aki ilyet merészelt.Kínosan betartotta hát mindenki betű szerint...
Azok a régi,romantikus bálok!
A leglátványosabb mégis  a velencei karnevál volt és maradt,ami komoly hagyományokra épül.Rendszerint a városközpontban a Szent Márk téren rendezik,szabad ég alatt.
A maszk a karnevál jelképe, Velence szimbóluma.

Ezen a napon a város apraja-nagyja  bárkákra, tutajokra száll és egész nap és éjszaka is ott tartózkodik, a vízen ebédel és vacsorázik,állandó zeneszó kísérete mellett. A szórakozás minden formája előfordul, a tűzijátékokat is beleértve.



 A hajnalt is a vízen kell megvárni, mert a hagyomány szerint aki az Adria vizével vet magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől.
Egy másik nagyon nívós alkalom a bécsi operabál, az osztrák főváros társadalmi életének egyik legjelentősebb eseménye,amit az Operaházban rendeznek.
A klasszikus...

Az Operabál a farsang legkiemelkedőbb társadalmi eseménye Bécsben, a hamvazószerda előtti csütörtökön tartják.
A kultúrát, gazdaságot, politikát, sportot és tudományt képviselő nemzetközi vendégsereg legnagyobb találkozója,a megnyitóról készült képeket
pedig átveszi a világsajtó.Az Operaház zenekarát híres karmesterek dirigálják, világhírű operaénekesek és balettművészek emelik a rendezvény színvonalát.
Azért az idei Operabálon már nem csak a tradícióé volt a főszerep...
A klasszikus és valami  más kontrasztja...erős kontrasztja.
No comment...
...Hát szemezgessen ki-ki kedvére,amíg még teheti...



2019. február 24., vasárnap

Azok a csodálatos ruhák!!!


Legyen szó menyasszonyi vagy alkalmi ruháról,a szép darabokért mindannyian bolondulunk!Igaz hölgyeim?
Egy gyönyörű báli ruha minden nőt képes lázba hozni korosztálytól és társadalmi helyzettől függetlenül!
Hát nem gyönyörű!?Még mi is itt keletebbre,ha nagyot akarunk domborítani megengedünk egy ilyen darabot magunknak.

A piac pedig gazdagon telítve van,minden igényt kielégít.Mindenki találhat magának megfelelőt.
Csodálatos,mesélő darabokat csillagászati árakon,vagy olcsón,nagyon olcsón...
Vagy akár egy ilyet,pedig ez sem olcsó...

Nem is értjük...Ilyen ruhát,ilyen csodálatosan szép darabot,amit találtunk sok internetes oldal repertoárjában és csak ennyi az ára!?
Érthetetlen...
A világ két leggazdagabb kontinensén -Európában és Amerikában -kielégíthetetlenek a fogyasztói igények a ruha vásárlás terén is.
Káprázatos,ugye?

Legyen nagy a kínálat és ami a legfontosabb -legyen olcsó!Nagyon olcsó!-
És miközben az interneten lázas buzgalommal "vadásszuk"a szemünknek legcsábítóbb darabokat,ugyan ki figyel a körülményekre?
Ki gondol arra,hogy ez a mesés ruhaköltemény miért kerül "csak ennyibe"?
Pár éve robbant ki egy "közfelháborodást" keltő bomba,sajnos nem elég nagyot...
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint világszerte 170 millió gyermek kényszerül munkára,iskola helyett...
Ő ebből él.Vagyis túlél...

A munkaadók pedig a híres divat cégek.No nem közvetlenül,azt azért nem,hanem más bedolgozó cégeken keresztül.
Ezek a cégek pedig:India,Kambodzsa,Banglades és más Ázsiai országok cégei,vajmi keveset törődnek a munkakörülményekkel.Illegálisan üzemeltetett,rosszul felépített gyárakban dolgoztatják munkásaikat.Bangladesben 2013 áprilisában egyszerűen összeomlott egy ilyen "ruhagyár",aminek következménye:1133 halott nő,férfi és gyermek volt...A rossz állapotú gyárépületből evakuálták a bankárokat,a bolti eladókat de a munkásokat megfenyegették,hogy
elveszítik állásukat,ha elhagyják az épületet...(Forrás: http://www.lafemme.hu)
A legtöbb nagy ruházati gyártónak nincs saját ruha gyára,ezért a ruhák előállítását olyan cégekre bízzák,(többnyire a szegényebb országokban)
akik a legkevesebbért állítják elő a darabokat,amikből aztán óriási hasznot húzhatnak.
Havi 38 dollárért...
Pár éve a Nike egyik hasonló kambodzsai gyárában sztrájk tört ki,mert a munkások havi 74 dolláros keresetüket,szerették volna 88-ra emeltetni.
A gyár vezetése nem volt erre hajlandó...(444.hu)

A H&M pedig mossa kezeit.Szerintük ezekben az országokban nincsenek általánosan elfogadott minimálbér szintek,
úgyhogy a béreket a munkáltatók és a munkavállalók képviselőinek "tisztességes" bértárgyalások során kell meghatározniuk.
Ezért aztán egyre inkább felütötte fejét a "sweatshop" jelenség.Sweatshopnak nevezik azokat a periférián fekvő országokban működő üzemeket,ahol a helyi munkások  kevesebb, mint napi 1000 Ft-ért dolgoznak, hogy aztán munkájuk termékét a világ másik felén adják el óriási haszonnal.
A közel múltban három norvég divat blogger utazott ki Kambodzsába azzal a céllal,hogy egy hónapon keresztül dolgozzanak egy ilyen sweatshop cégnél,persze inkognitóban,hogy meggyőződjenek az ottani valóságról.
A tapasztalataikat lefilmezték,a film itt megtekinthető angolul ugyan,de biztosan mindenki érteni fogja:
https://www.mariefranceasia.com/fashion/latest-news/wakeup-call-3-fashion-bloggers-experience-life-cambodian-sweatshop-66631.html
Ez a jelenség is,látszólag megszüntethetetlen,hiába botránkozunk meg rajta mi,jómódban élő polgárok.
Gyerek fizikai munka...

Milyen jó,hogy a mi gyerekeinknek nem kell így élni,igaz???
Hiába,a nagy emberjogi szervezetek
szemei valahogy máshol járnak,a figyelmüket nem kelti fel ez a modern kori rabszolgaság sem...
Mert őket nem érinti.Még jó,hogy olyan messze vannak azok az országok...
Nem lázadozunk mi sem,a határtalan étvággyal bíró fogyasztói kontinensek: Amerika,Európa.
De vajon mi az oka?Talán az,hogy túl jól élünk?Kicsit sírunk,meg panaszkodunk mert hát az vele jár de azért,rendszeresen elmegyünk az üzletekbe,kielégíteni határtalan vásárlási étvágyunkat.Mert ez nekünk jár!Alanyi jogon!Jár a kényelmes otthon,a jó étel,a jó munka és jár a biztonság.
Még,ha csak látszólagos akkor is...
Micsoda gyerekkor...

Ezek a gyerekek nem járnak iskolába.Dolgozniuk kell az ételért már most.



2019. február 16., szombat

Azok a csodálatos menyasszonyi ruhák!

...Mert a menyasszonyi ruhák "mindig"gyönyörűségesek!Ugye?Ezt mind elmondhatjuk,noha alig van valakinek szeme hozzá...
Már nem magához  a szépséghez,hanem az illető ruha szerkezeti és anyagbeli szépségéhez.Egy szakavatott szem,rögtön  meglátja,hogy milyen darabbal áll szemben.Mert a ruhák sokfélék.Lehetnek jók és minőségiek színvonalas,gyönyörű anyagokból,alapos és időigényes megmunkálással ...
            

Rögtön meglátszik,hogy ebben a darabban rengeteg idő és munka van.
...ám lehetnek rossz szabású,silány anyagokból,gyorsan összedobott darabok is...
Kezdjük akkor a legjobbal.Milyenek a minőségi ruhák?Az igazán színvonalas ruhákból sosem sajnálják az anyagot,ami jó minőségű düsessz,dekoratív és magas színvonalú csipkével,esetleg hímzéssel.
Ez a ruha szintén nagyon minőségi darab,sok szoknya réteggel,dús alsó szoknyával és színvonalas csipkével.


Szerkezetileg is több módon különbözik
gyenge minőségű társaitól.Például:ezen ruhák felsőrésze -mondjuk egy fűzős ruhánál-,a fűző rész rétegezve és bélelve van,amitől a felső rész tartást kap,kiemelve a melleket és karcsúsítva a derekat.Ha gyöngyös ruháról van szó,akkor a gyöngyözése sűrű és mindig üveg gyöngy,soha nem műanyag.
A strasszok rajta varrva vannak és,ha foglalatosak,akkor mindig fém a foglalatuk.A halcsont benne nem deformálódik el,ha meghajlítjuk mert fémből és nem műanyagból készül.A ruhákba beépített push-up van,szinte minden esetben.
Ha a ruha csipkével borított,akkor a csipke mindig varrott rajta,finom mintázatú francia csipke vagy más minőségi,tartással bíró csipke-féle.
A minőségi ruhának még az alsószoknyája is minőségi.Mivel nem abroncsos,hanem tüllös.Ezek a ruhák nem olcsó darabok!
Ám nem is "olcsójánosoknak" lettek tervezve!Ezen darabokban sok pénz és idő fekszik.Eleve  aminőségi anyagok,nem olcsók.A munka precíz,pontos,ezért időigényes.Ezeknél a ruháknál nem a darabszám a lényeg,hanem a minőség.Az ilyen ruhákat kizárólag az erre specializálódott
szabó-varrók tudják megcsinálni úgy,ahogyan kell.
Egy másik kategória,az úgynevezett "ukrán vagy kínai"ruhák.Ezen ruhákkal egyre inkább telítve  a piac.Ezért bárki megrendelheti magának
50-300 dollárért.Igen,a ruha szalonok is!Sokszor ezen darabokba mégis beletörhet a bicska mert,ha kevés az ára,akkor is soknak fog tűnni,ha nem lesz jó a méret,vagy nem úgy fog kinézni a darab,mint a képen,amin bemutatásra került...
Azért ne gondolja senki,hogy ezek a darabok nem mutatósak!A ragasztott csipkéikkel,meg a műanyag gyöngyeikkel és strasszaikkal is elég csilli-villik ahhoz,hogy a jó néhány villogni vágyó menyasszonyt megtévesszenek.Nem egyszer láttam ilyet én magam is,húsz évnyi szakmai tapasztalattal a hátam mögött,csak csodálkoztam elhűlve,amikor a menyasszony áradozott róla,hogy neki nem gond,nem is látszódik,hogy ragasztva van,ha nem nézik,olcsóbb is és úgyis csak egy alkalomra kell...
Direkt választottam egy amatőr képet,mert egy profi fotós ezt a darabot is simán "eladja"márkás ruhaként,pedig  a különbség ezen darab és a felső képeken láthatóak között szemmel látható.

Mert ezek a ruhák olcsó anyagokból készülnek gyenge,vékony csipkével dekoráltak,ha gyöngyözöttek,akkor kevés és többnyire műanyag gyöngyökkel.
Ha strassz is van rajtuk,akkor azok általában műanyag foglalatba rakott strasszok.Azon felül ezek a ruhák mindig sima béléssel vannak alábélelve.
Ritkán van beépített push-up-juk,műanyag bennük a merevítő,ezért az első pár óra viselés után ezek a merevítők,nem bírván a behúzást,egyszerűen eldeformálódnak...

A gyenge minőségű ruhák ilyen "fűzőkkel"készülnek,aztán sűrűn beborítva gyenge csipkével vagy/és strasszokkal,amik elfedik a "pucér" valóságot!
A csipke rájuk van fércelve vagy rosszabb esetben ragasztva...Itt a cél,hogy gyorsan,sokat tudjanak előállítani.
Az alsószoknyájuk pedig MINDIG sima abroncsos szoknya...
Íme az abroncsos alsószoknya ízléstelen megnyilvánulása...

Sokszor olyan kevés az anyag bennük -többnyire egy vagy két réteg meg a bélés-,hogy az említett alsószoknya abroncsok áttetszőek a ruha alatt...
Hogy ki milyet választ,azt maga dönti el az ízlésének és a pénztárcájának megfelelően.Azért azt gondolom,hogy meg lehet találni az arany közép utat,
hogy minőségi ruhához juthasson a menyasszony és anyagilag se rokkanjon bele...
És,ha már úgyis megfizetjük az árát-mert azért az olcsóbb kategóriának is jól megkérik az árát,főleg új állapotban,úgysem veszi észre senki a különbséget- hát akkor válasszuk a jobbat inkább.
Sőt,akár a jobbat és olcsóbbat!


 A két utolsó ruha az én munkám.Amatőr képeken
mutatom meg őket,hogy ne a kép adja el a ruhát,hanem a ruha magát!

2019. február 9., szombat

Öltözködési tippek férfiaknak,nőknek,moletteknek.

Az öltözködésnek is vannak bizonyos szabályai, de ezek természetesen nem vastörvények,
 hanem inkább ajánlások, amiket mindenki egyéniségére szabva alkalmazhat.
A jó ízlésű ember idegenkedik a hivalkodástól, és a kirívó ruhadaraboktól. Gyakran látni hölgyeket  borzalmas kreációkban járni. Lehet,hogy legjobb ruhadarabjaikat hordják,csak éppen nem a megfelelő összhangban. Jó vagy rossz ízlésről árulkodik nemcsak a jól összeválogatott ruha,
hanem a gondozottság is.


Szabályok férfiaknak:
-A férfiak kezén általában csak egyetlen ékszer az elfogadott,
pl. jegyűrű, pecsétgyűrű. Hordhat még óraláncot vagy nyakkendőtűt, esetleg karláncot.
Erős túlzás...

-A cipő és az öv színének mindig passzolnia kell,ha formális öltözködésről van szó.
Nem lehet például a cipő barna,az öv fekete...
-A nyakkendő hossza éppen  érje el a nadrágot.
Kb így.

-Egy öltönyön a felső gombot néha,a középsőt mindig,az alsót soha nem gomboljuk be!
-Törvény,hogy a zokni érjen föl hosszan a nadrág szára alá, a lábszárnak keresztbe tett lábnál sem szabad kivillanni.Fehéret kizárólag farmerhoz és sportcipőhöz érdemes viselni,egyébként legyen mindig sötét színű.
.Mindig viseljünk zoknit kivéve a szandálhoz és a bermudához.
Na ezt ne inkább!!!

-Mellényt mindig öltönyhöz vegyünk fel,önmagában nem illik hordani.
-Ahogy a hölgyeknek ízléstelen melegítőhöz magas sarkú cipőt húzni,úgy öltönynadrághoz sem illendő sportcipőt felvenni.
Már kinézetre sem jó.

Egy normális nő nem viselhet zoknit a szandálhoz!!!


















Szabályok nőknek:
-A nők annyi ékszert viseljenek, amennyi ruhájukat díszíti, kiemeli annak színét és formáját.
Színben harmonizáljon a ruhával.
-Ha ingről vagy gombbal záródó blúzról van szó,akkor nem szabad elfelejteni,hogy az etikett nem tűri a mélyen nyitott dekoltázst.A szakemberek szerint kb 10 cm vagy annál is kevesebb lehet az ízléses dekoltázs méret.
-A méretek és szabások minden divatházban különbözőek ezért,ha valakinek L-es mérete van,ne akarjon mindenáron M-eset felvenni,nem fog jól állni...
-A cipőt mindig  a ruha színéhez válasszuk kivéve,ha fekete mert az minden színhez passzol.Világos ruhához nem illik sötét cipőt és sötét cipőhöz sem illik világos ruhát választani.
Fehér kabát,kék ruha,piros táska,barna cipő.Hm....

-Egy szép és kényelmes pulcsi nagyon jól illeszthető egy ízléses -A-vonalú vagy ceruza-szoknyához.
-Egy finom csipke felsővel és egy elegáns szoknyával minden alkalomra tuti a siker.
-Egy igazi nő ruhatárából -alaktól függetlenül- nem hiányozhat a klasszikus fekete ruha.
-A legfőbb szabály pedig,ha divatról van szó mindig vegyük figyelembe a korunkat.Hiába tetszik egy sikkes mini szoknya,ha a lábunk szépsége már nem az erősségünk.
A lábai hagynak "némi"kívánnivalót maguk után...

- A fekete harisnya nem karcsúsít, ellenkezőleg: ha a láb vastagabb részein megfeszül akkor kivilágosodik, így vastagabbnak tűnik a comb vagy a vádli.



Molett öltözködési szabályok nőknek:
-Az előnyös öltözés sosem a színtől függ,hanem attól,hogy mennyire illik hozzánk egy ruha.
-A laza,gyűrődős anyagok helyett válasszunk inkább erősebb,tartással bíró anyagokból készült darabokat.
Laza de mégsem,pont jó és kényelmes és ami fő,vékonyít.

-Ha vékonyabban szeretnénk tűnni,akkor viseljük a pólót blézer vagy kardigán alatt,
így az alakunk hosszabbnak tűnik majd.
-Kerüljük az apró mintás anyagokat,a nagyobb mintásak inkább a nyerők.
A nagyobb mintás jobb választás.

-Ha csíkosról van szó,akkor ne válasszunk vékony csíkosat,inkább szélesebbet,sötét háttérrel és jobb az  aszimmetrikus csíkos,mert az optikailag kisebbé teszi viselőjét.
Nagyon jól áll neki az aszimmetrikus csíkos.

-Veszélyes az új trendeket követni,ha nem illik az alakunkhoz.
-Emeljük ki az idomokat olyan ruhákkal,amik követik azokat,persze túl szűkek se legyenek...
Ma már sok olyan anyag van,ami tökéletesen illeszkedik a formákhoz anélkül,hogy szűk lenne.Ha díszítésről van szó,a fodrok besegítenek azokon a részeken,amiket kicsit jobban ki szeretnénk emelni,
persze túlzásba vinni nem érdemes.
Csak két fodorsor csípő tájon.


Egy jól elhelyezett dísz csodákra képes persze nem azokon a területeken,amiket nem szeretnénk kiemelni.
A díszek és a rojtok nagyon feldobják a ruhát,az alkat is vékonyabbnak tűnik.
Remélem sikerült néhány jó tanáccsal szolgálnom mindenkinek de főleg  a moletteknek,hiszen ők szembesülnek a legtöbb öltözködési nehézséggel.